ГОДИШНО ЧЛЕНСКО СОБРАНИЕ 2015

Share Button

ПОКАНА ЗА ГОДИШНО ЧЛЕНСКО СОБРАНИЕ!


logo mpco

Почитувани браќа и сестри Верници!

Ве информираме дека во НЕДЕЛА 01.03.2015 12:00ч ќе се одржи годишно членско собрание на нашате црковна општина и ве молиме оваа информација да ја пренесите до сите ваши пријатели!

Нашите врати се отворени за секого кој што доаѓа со добра намера во срцето и сака заедно со нас да ги слави православните празници, кој што сака заедно со нас да се помоли на Бога, кој што сака заедно со нас да ја негува македонската култура, кој што сака заедно со нас да ја изгради и развива македонската општина во Виена и заедно со нас да придонесе за развитокот на македонските општини низ цела Австрија!

– Во прилог ви доставуваме и пристапница – доколку веќе сте потпишале и предале пристапница, може да ја преземете за ворасните членови на вашето семејство или да ја дадете на вашите пријатели.

>>> ПРЕЗЕТЕМЕ ЈА ПРИСТАПНИЦАТА ТУКА! < <<

• Црковниот управен одбор (ЦУО) ве повикува сите вас – верници, заинтересирани и симпатизери на МПЦ и целокупното членство – редовните членови заедно со почесните и со добротворните членови!

• Нашите заеднички обврски како Македонци во дијаспората најдобро си ги знаеме – достоинствено представување на нашето духовно, културно, опшествено и историско наследство на нашата татковина!

• Секој од нас може да придонесе нешто во исполнувањето на тие заеднички обврски!

• Секој од нас може да помогне нашата македонска православна црква да опстои развива и во Австрија!

• Досегашната дадена помош била и секогаш ќе биде признаена и врежана засекогаш во нашата општинска историја! Ве повикуваме сите вас, кои што сте придонесле веќе многу за развојот на нашата општина, да продолжите по тој пат!

• А вас, кои што не сте можеле досега, ве охрабруваме да почнете активно и редовно да ја поддржувате општината!

Појаснувања:
Кој има право да присуствува на годишното членско собрание?
Секој македонец и секој симпатизер на МПЦ-ОА има право да присуствува, да дава предлози и активно да се вклучи во дискусиите.
Кој има право да гласа за дадените предлози на годишното членско собрание?
Секој возрасен кој се наоѓа на списокот на донатори има гласачко право. За да си го оствари своето право лицето треба да е лично присутно.
Кој може да биде избран за член на одбор
[Контролен Одбор (КО), Советодавен Одбор (СО) и Црковен Управен Одбор (ЦУО)] или член на секција (оддел на црковната општина)? Секој возрасен кој се наоѓа на списокот на донатори, со редовно членство (потпишана пристапница) и што почнал со уплата на парохијалот пред најмалку 2 месеци.

24

ДНЕВЕН РЕД

(со благослов од Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Европски Г. Пимен)

Општо правило: секое обраќање на раководството ограничено на 5мин; секое прашање од членовите и секој одговор на раководството ограничени на 2мин; максимално уште едно под-прашање.

1) Отворање од страна на претседателот на ЦУО Љупчо ДОМАЗЕТОВСКИ

2) Молитва и благослов од присутниот свештеник

3) Избор и потврдување на работното претседателство

4) Извештај на председателот за работењето на ЦУО во сегашниот мандат

5) Извештај од страна на благајникот на ЦУО Борис КИСЕЛОСКИ за финансиската состојба

6) Извештај од страна на секретарот на ЦУО Златко НИКОЛОВСКИ за административните дејности и комуникацијата

7) Извештај од страна на КО (контролниот одбор)

8) Извештај од страна на СО (советодавниот одбор, „Судот На Честта“)

9) Отворена дискусија за сегашната состојба (Раководството одговара на прашањата од присутните)

10) Пријавување на нови членови на трите одбори и нивно потврдување

Пријавените кандидати се прифатени и потврдени од страна на собранието ако нема приговор од редовните членови со право на глас! Ако има приговор против некое пријавено лице ќе следи гласање.

11) Пријавување на заинтересирани за формирање на следните секции

1 „Образование“ неделно црковно училиште, семинари, јазични курсеви, итн.
2 „Црковен Хор“ негување на црковното пеење
3 „Младина“ активности и забави насочен на деца и младите до 17г., екскурзии, итн.
4 „Театар“ драмски претстави, филмски претстави, читање на македонски приказни и дела
5 „Солидарност“ помагателни акции за исклучително загрозени лица и семејства во општината
6 „Жени“ градинарство, рачни изработки, круг посветен на женски прашања, итн.
7 „Рекреација“ спортски активности, круг посветен на здрав живот, планинарство, итн.
8 „Хуманост“ хуманитарни акции, помош за други црковни општини во Европската епархија

12) Отворена дискусија за развој на МПЦО Св Наум Охридски – Виена
Раководството ги прима и коментира предлозите од страна на присутните.

13) Полагање заклетва на потврдените членови на трите одбори и секциите

Во прилог Ви го доставуваме и писмото кое беше пратено до сите наши членови:

pokana za godisno clensko sobranie 2015-page-001

pokana za godisno clensko sobranie 2015-page-002

>>> ПРЕЗЕТЕМЕ ГО ПИСМОТО ВО (PDF) ТУКА! < <<

>>> ПРЕЗЕТЕМЕ ЈА ПРИСТАПНИЦАТА (PDF) ТУКА! < <<


НАПОМЕНА: СИТЕ ВИЕ КОЈ ЖИВЕЕТЕ И РАБОТИТЕ ВО АВСТРИЈА А НЕ ДОБИВАТЕ ИНФОРМАЦИИ ОД НАС(ПИСМА,СМС ПОРАКИ),ВЕ ЗАМОЛУВАМЕ ВАШИТЕ ПОДАТОЦИ ДА НИ ГИ ДОСТАВИТЕ НА НАШИОТ Е-МАИЛ: MPCO@NAUMOHRIDSKI.AT

(име,презиме адреса и бр.телефон)

Прослава „8ми Март“ 2015

Share Button

По повод интернационалниот ден на жената „8ми Март“, во сабота на 7-ми Март 2015 год. во салата на МПЦО „Св.Наум Охридски“ Виена голем концерт и забава со македонската естрадна ѕвезда шармантниот КИРИЛ МИТОСКИ!

10955076_10203462528225822_1583760462_o

Се надеваме дека и оваа година најдовме соодветен уметник за оваа традиционална вечер и ве покануваме заеднички да им оддадеме почит на жената и таа вечер да помини во духот на рамноправноста.

Покрај загарантираната забава, за љубителите на добрата кујна се погриживме да има покрај ладните појалоци и скара cо врвни скараџии.

Почеток на концертот 20 час.

Влез 10 ЕУР. за младинци од 12 до 17г. влез ЕУР 5,-. за деца до 11г. влезот е бесплатен!


ЕДНА ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ЗДРУЖЕНИЕТО НА ПЕНЗИОНЕРИТЕ ВО ЦРКОВНАТА ОПШТИНА „СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ“ ВО ВИЕНА

Share Button

На 1 јануари 2014 година во просториите на црковната општина „Св. Наум Охридски“ Виена се одржа оснивачко собрание на македонските пензионери од градот Виена, на кое се донесе одлука за формирање на Здружение на пензионери во склоп на црковната општина каде и да биде нејзиното седиште.

10513319_859088060788544_5410476784093737898_n

На собранието за претседател на здружението беше избран г-дин Борче Лозаноски и за негов заменик г-ѓа Вера Нанунческа.

10687163_859088567455160_8893905626749047234_n

За секретар беше избран Миланче Наунчески а за благајник Стеван Дивјакоски.

10698639_859088360788514_7435048847488225151_n

10665693_859088660788484_8872022122668808907_n
Собранието донесе статут за функционирање на здружението, како и програма за работа, исто така беа избрани и назначени Живко димоски како организатор на излетите и патувањата, и Ѓорги Димов органзатор за шах турнирите (натпреварите-игрите).

10676301_859088274121856_8836326848701709850_n

Здружението на пензионерите организира секоја прва сабота во месецот така наречени СЕДЕНКИ на кои се разговара околу новостите, се игра разновидни игри, пејат песни се кажуваат вицови и приказни а сето тоа збогатено со разновидни пијалоци и закуски кој ги подготвуваат домаќинките.

10639660_859088390788511_3787372770085538049_n
10650004_859088457455171_8162648255680184857_n

Во изминатата година исто така здружението на пензионери организираше и еднодневно патување со „Тони травел“ до Братислава-Словачка.

10268403_589101781217705_8156252199569293158_n
10402068_589103411217542_5644695817881181391_n

Чест и задоволсто ни е што го имаме ова здружение, кое веќе и има околу 70-тина членови, воедно сакаме да Ве информираме дека Здружението во Сабота, 07.02.2015 година во црковната сала на Siemensstrasse 26, ќе го прослави и своето едногодишно постоење со една скромна вечера која ќе биде организирана од сите членови на здружението.
Поканети на оваа прослава се сите членови и симпатизери на пензионерското здружение „Св.Наум Охридски“ Виена, но и Ве замолуваме вашето присуство да го најавите лично кај секретарот Миланче(Миле Бреитнер) на тел. 0699 117 70 204 за навреме и соодветно да се приготви салата.

10945150_10153010997626215_1347134224_n

п.с.Здружението на пензионерите е со отворени врати за секого кој има идеи и сака да помогне при реализирање на одредени активности.

За повеќе информации околу пензионерското здружение можете и лично да се обратите до претседателот Лозаноски Борис на тел.: 0664 736 59 565

Роберт П.

БАДНИК и БОЖИК во ВИЕНА

Share Button

❋ ✤ ❋ ХРИСТОС СЕ РОДИ ❋ ✤ ❋

Со грејана ракија, оро и песна, Македонците во Виена ги прославија Бадник и Божик.

06 јануари кога СВЕТАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА го прославува празникот – БАДНИК, во нашата МПЦО Свети Наум Охридски во Виена се служеше Свечена Боженствена Литургија, чинот кој најповеќе го израдува свештеникот како и одборниците, беше преполнетата црква со верници!

1
2
3

По завршувањето на Богослужбата верниците преминаа во црковната сала каде беше припремена лецитација како и бадникови гранчиња и греана ракија.

За прославата да биде уште повесела се погрижи и македонскиот естрадниот уметник ДУШКО ГЕОРГИЕВСКИ кој со семејството ја посети црковна општина во Виена и заедно со естрадниот уметник ПАВЛЕ КАЈМАКОСКИ со ора и песни ги развеселеа сите присутни.

6
4
5
7

Одбележувањето на Рождеството Христово – Божик започна со Свечена Боженствена Литургија која ја богослужеше парохискиот свештеник Отец Валентин во црквата „Свети Наум Охридски“ во Виена.

12

По литургијата прославата продолжи во салата каде се пееа песни играше оро, и се служеше греана ракија.

11

Исто така помеѓу своите Македонци во Виена на одбележување на Рождеството Христово – Божик во „Св. Наум Охридски“, во Виена присуствуваше и Амбасадорот H.E. Д-р Кире Илиоски со сопругата, кој воедно ги поздрави сите присутни и им го честита Божик со зборовите „Христос се роди”, како и желби за спокој на душата и мир во срцето, за радост со најблиските.

8
DSC_0569
9
10

❋ ✤ ❋ НАВИСТИНА СЕ РОДИ ❋ ✤ ❋

Роберт П.

ЗАЕДНО ЗА ИЗГРАДБА НА ПРАВОСЛАВНИОТ МАКЕДОНСКИОТ ЦРКОВЕН ХРАМ „СВ.ЗАЛТА МЕГЛЕНСКА“ ВО ЗАГРЕБ

Share Button

    Македонците во Загреб ќе добијат Македонска Православна Црква!

Македонската Православна Црковната Општина „Св.Наум Охридски“ од Виена на 11-ти Октомври со почеток во 20:00 часот ќе организира хуманитарен концерт за изградба на црквата „Св. Злата Мегленска“ – Загреб.
humanitarenkoncertboro

На овој концерт свој придонес ќе дадаат и македонските групи Сесија Бенд од Р. Македонија и Балканика Бенд од Р. Словенија.
На овој концерт исто така ќе имаме и делегација од Загреб која ќе ја предводи претседателката на УО на МПЦО „Св. Злата Мегленска“ – Загреб, Г-ѓа Јулијана Кениг.Воедно Ве покануваме што помасовно да се собереме на овој концерт, за и уште еднаш да ја подадеме својата рака и да им помогнеме на нашите Браќа и Сестри во Р. Хрватска.

10337705_294265717402844_155860095362130222_n

“Ајде да оставиме уште еден белег, ајде да подигнеме Божји храм и во нашите срца и во центарот на Загреб.Ајде да ја исшпишеме и оваа убавина во новата историја, ајде да го реализираме и овој преубав проект да гo изградиме и овој Храм во Европаската Епархија, како што тоа го сторија и нашите Браќа во Св.Наум Охридски – Малеме-Шветска, Св.Наум Охридски – Трингент-Швајцарија, Св.Никола – Маинц-Германија.Ајде да сториме нешто што ќе биде истовремено добро и за спасителот наш и за нас самите“

crkva[21]

Покрај загарантираната забава, за љубителите на добрата кујна се погриживме да има покрај ладните појалоци и мешана скара cо врвен скараџија, мајстор Бале.

МПЦО ,,Свети Наум Охридски" Виена ,,Hl. Naum von Ohrid Wien" Siemensstrasse 26, 1210 Wien
МПЦО ,,Свети Наум Охридски” Виена
,,Hl. Naum von Ohrid Wien”
Siemensstrasse 26, 1210 Wien

Почеток на концертот 20 час.

Влез: 10 ЕУР, за деца и младинци од 12 до 18 год. влезот е 5 ЕУР.

.

Срдечно Ве поканува,
во имeто на Црковниот Одбор
зам.сек. Роберт Петрески

Св. Наум Охридски-Чудотворец 2014

Share Button

logo mpco

Почитувани,

По повод Патронот на МПЦО Свети Наум Охридски Виена срдечно Ве покануваме
сите заедно да го обележиме и прославиме одој голем ден.

102

† Среда,02.07.2014 год. ќе се служи – Празнична Вечерна 19.00 часот

По службарата од 20:00 часот заедничка посна вечера за сите верници , која ќе биде припремена од МПЦО Свети Наум Охридски Виена.

13

† Четрвток, 03.07.2014 год. Св. Наум Охридски-Чудотворец
– Света Божествена Литургија со почеток од 09:00 часот

Според традицијата ќе се крши погачата од кумот каде и воедно се пријавува доброволно новиот кандидат за летен кум за наредната 2015 год. и потоа заеднички ручек со сите верници, кој оваа година ќе биде припремен од МПЦО Свети Наум Охридски Виена.

Ручекот ќе биде во 14:00 часот Ве молиме да се собереме во што поголем број.

1044753_599700176727335_891764474_n

По молитвите на светиот патрон наш Наум Охридски Чудотворец Господ,
да не помилува и спаси и да ни дари долговечен мир, милост, здравје и спасение.
АМИН!

Мало потсетување за летното кумство:

Св. Наум Охридски-Чудотворец 2009 год. КУМ беше Лазовски Димче
Св. Наум Охридски-Чудотворец 2010 год. КУМ беше Аврамоски Боге
Св. Наум Охридски-Чудотворец 2011 год. КУМОВИ беа Јакимовски Јонче и Мишко
Св. Наум Охридски-Чудотворец 2012 год. КУМ беше Стојаноски Стево
Св. Наум Охридски-Чудотворец 2013 год. Не се пријави никој за нов кум
Св. Наум Охридски-Чудотворец 2014 год. КУМ е МПЦО Свети Наум Охридски Виена

(ПОДАТОЦИТЕ ЗА КУМСТВОТО МОЖЕ НЕ СЕ 100% ТОЧНИ, ова е чисто информативно но во иднина ќе објавуваме точни детали кој кога и за што бил КУМ во МПЦО СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ ВИЕНА.)