КУД „Македонка“ освои 3то место!

Share Button

На вчерашниот јубилејен 10.ти по ред „интернационален фолклорен натпревар„ во организација на АНО93 кровно здружение на хрватите во Австрија зема учество како представник на Р.Македонија и КУД„Македонка“ од Виена.

Во голема конкуренција на 10 држави го представија македонскиот традиционален сплет за времето на калајџиите, кога нашите предци во дамнешно време ги калалисувале тепсиите, садовите итн… со „Калајџиското“ се представува и еден дел од македонското народно културно богатсво кое ние го имаме како народ, затоа раководството на КУД „Македонка“ им се заблагодарува пред се на игроорците, потоа на родителите кои со својот ентузијазам и упорност придонесуваат сето ова да биде можно, на македонската културна заедница и црковна општина св.Наум Охридски од Виена, и на дадената подршка од амбасадата на Р.Македонија во Виена на чело со Др.Ѓорѓи Филипов. еше заедно сме посилни, а тоа значи и за нас македонците кои сме тука во Виена, секој еден што може на било каков начин да придонесе за презентација на македонскот фолклор е добродојден. А сега уште една благодарност до децата за освоеното 3то место.

Comments are closed.