Изборно Годишно Собрание 2014 год.

Share Button

Недела 23-ти фебруари со почеток од 10:30 часот, беше отслужена СВЕТА АРХИЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА на која чиноначалствуваше Негово Високопреосвештенство Митрополит Европски Господин Пимен, каде што и воедно беа осветени и двете ново пристигнати икони во нашиот црковен храм.

pi

Годишното изборно собрание започна во 12:30 часот на кое беа присутни 150-на членови.

22

Претседателот г-дин Димче Лазовски го отвори собранието и ги поздрави сите присутните меѓу кој беа Митрополит Европски Господин Пимен и Македонскиот амбасадор во Австрија, д-р Ѓорѓи Филипов кој исто така ги поздрави сите присутни на собранието.

амбасадор

За претседател на работното раководство на собранието беше избран Негово Високопреосвештенство Митрополит Европски Господин Пимен, како оверувачи беа предложени и избрани г-дин Роберт Петрески и г-дин Борче Јанев, како записничари г-дин Борис Лозаноски и г-ѓа Антонета Левковска.

33

– Извештај за работењето на црковниот одбор во изминатиот период – известуваше претседателот г-дин Димче Лазовски за постигнатото во 2013 г.

димче

– За финансискиот извештај известуваше благајникот г-дин Илко Врглески кој беше испечатен пред секој еден присутен на собранието и благајникот Врглески го појасни подетално со конкретни износи.

ile

– Известуваше секретарот г-дин Златко Николоски за административните дејности, постигнатите контакти, остварените комуникации и реализираните манифестации како например концертот на Танец по повод 20 годишнината.

1780619_738128249551193_2061891573_n

– Краткиот извештај од страна на контролниот одбор го појасни г-дин Горан Најдовски.

горан

По излагањето беше отворена дискусија за актуелната состојба на која одговараа членовите на старото раководство.

тања

Пред самата пауза на собранието, црковната општина ја посетија г-дин Крсте Мукоски и градоначалникот на општина Аеродром-Скопје г-дин Ивица Коневски ги информираа иселениците во дијаспората за можностите и важноста на гласање за претседателските избори.

крсте

Одкако си заминаа гостите беа и предложени кандидатите за претседатели на нашата црковна општина.
Како прв кандидат беше предложен стариот претседател г-дин Димче Лазовски а како негов против кандидат беше предложен подпретседателот г-дин Домазетовски Љупчо.

44

По пауза од 30-тина минути започна гласањето со гласачки ливчиња и заокружување на кандидатите.

11

Додека се пребројуваа гласовите паралелно се избраа и членовите на контролниот одбор и советодавен одбор.

66

По пребројаните глесови:
За г-дин Димче Лазовски имаше 59 гласа, додека за г-дин Љупчо Домазетовски 71 гласа.

претседатели
1234

По честитките кон новоизабраниот претседател г-дин Домазетовски беа предложени и избрани новите членови на црковниот управен одбор, кој веднаш по изборот ја потпишаа и положија својата заклетва во црковниот храм.

678

>>> ПОВЕЌЕ ФОТОГРАФИИ ОД ГОДИШНОТО СОБРАНИЕТО … < <<

Роберт П.