ТЕЛАТА НА МПЦО „СВ.НАУМ ОХРИДСКИ“ ВИЕНА ЗА 2016/2017 БЕА ИЗБРАНИ НА ПРВИОТ СОСТАНОК КОЈ СЕ ОДРЖА НА 24.02.2016 год.

Share Button


logo mpco

ЦУО – ЦРКОВЕН УПРАВЕН ОДБОР

Претседател

ДОМАЗАТОВСКИ Љупчо

Подпретседател

ДИШЛИЕВСКИ Спасе

Секретар

ПЕТРЕСКИ Роберт

Благајник

КИСЕЛОСКИ Борис

Заменик Благајник

ДИШЛИЕСКИ Љупчо

ЧЛЕНОВИ НА УПРАВНИОТ ОДБОР

Парохиски свештеник – Отец ТАШКОВСКИ Валентин

Почесен претседатели – ЛАЗОВСКИ Димче

АВРАМОСКИ Богоја

БЕЛЕСКА Олгица

ТРТПОСКИ Николче

ИЛИЌ Тони

НИКОЛОСКИ Златко

ЈАНКОВ Цветан

ЈАКИМОВСКИ Јонче

КАЈМАКОСКА Ружа

КРСТЕВКА Снеже

КОВАЧКИ Ице

МИТЕВСКИ Дејан

МИТАНОВСКИ Александар

МИТРЕВСКИ Живко

ПЕЦЕВА Елизабета

СТАНОЕВСКИ Ѓорѓи

ТАНЕВ Ѓорѓи

КО – КОНТРОЛЕН ОДБОР

ЧЛЕНОВИ

ЃОРЕСКИ Јоне
ЈАКИМОСКИ Мишко
ЛЕВКОВСКА Антоанета

СО – СОВЕТОДАВЕН ОДБОР
(„СУД НА ЧЕСТТА“)

ЧЛЕНОВИ

АНТЕВСКИ Чедо
КИСЕЛОСКА Роза
НАЈДОСКИ Горан

24

Годишното членско изборно собрание 2016

Share Button

.
logo mpco

Почитувани браќа и сестри Верници!


Срдечно Ве известуваме дека во НЕДЕЛА 21.02.2016 од 12:00ч ќе се одржи годишното членско изборно собрание на нашата црковна општина!

Денот ќе започне со СВЕТА АРХИЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА од 10:00 часот – на која ќе чиноначалствува Негово Високопреосвештенство Митрополит Европски Господин Пимен.

• Црковниот управен одбор (ЦУО) срдечно Ве повикува сите Вас – верници, симпатизери на МПЦ и целокупното членство – редовните членови заедно со почесните и со добротворните членови!
• Нашите заеднички обврски како Македонци во дијаспората најдобро си ги знаеме – достоинствено претставување на нашето духовно, културно, општествено и историско наследство на нашата татковина!
• Секој од нас може да придонесе нешто во исполнувањето на тие заеднички обврски!
• Досегашната дадена помош била и секогаш ќе биде признаена и врежана засекогаш во нашата општинска историја! Ве повикуваме сите вас, кои што сте придонесле веќе многу за развојот на нашата општина, да продолжите по тој пат!
• А вас, кои што не сте можеле досега, ве охрабруваме да почнете активно и редовно да ја поддржувате општината!

Нашите врати се отворени за секого кој што доаѓа со добра намера во срцето и сака заедно со нас да ги слави православните празници, кој што сака заедно со нас да се помоли на Бога, кој што сака заедно со нас да ја негува македонската култура, кој што сака заедно со нас да ја изгради и развива македонската општина во Виена и заедно со нас да придонесе за развитокот на македонските општини низ цела Австрија!

ПОЈАСНУВАЊА:

Кој има право да присуствува на годишното членско собрание?

 • Секој Македонец и секој симпатизер на МПЦ-ОА има право да присуствува, да дава предлози и активно да се вклучи во дискусиите.

Кој има право да гласа за дадените предлози на годишното членско собрание?

 • Секој возрасен кој се наоѓа на списокот на донатори и што почнал со уплата на парохијалот пред најмалку 1 година. За да си го оствари своето право лицето треба да е лично присутно.

Кој може да биде избран за член на одбор [Контролен Одбор (КО), Советодавен Одбор (СО) и Црковен Управен Одбор (ЦУО)] или член на секција (оддел на црковната општина)?

 • Секој возрасен кој – пред се – кој има воља да работи и помага во интерес на црквата!

Кој може да биде избран/потврден како претседател на одбор?

 • Секој возрасен кој се наоѓа на списокот на донатори, со редовно членство од најмалку 3 години, досега уплатени финансиски средства најмалку ЕУР 1.000,- и се стекнал со посебни заслуги за црквата.

  ДНЕВЕН РЕД

  (Со благослов од Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Европски Г. Пимен)

Општо правило: секое обраќање на раководството ограничено на 5мин; секое прашање од членовите и секој одговор на раководството ограничени на 2мин; само уште едно под-прашање.

1. Отворање од страна на претседателот на ЦУО Љупчо ДОМАЗЕТОВСКИ

2. Молитва и благослов од присутниото свештено лице

3. Избор и потврдување на работното претседателство

4. Утврдување на присуство

5. Извештај на претседателот за работењето на ЦУО во сегашниот мандат

6. Извештај од страна на благајникот на ЦУО Борис КИСЕЛОСКИ за финансиската состојба

7. Извештај од страна на секретарот на ЦУО Златко П. НИКОЛОВСКИ за административните дејности и комуникацијата

8. Извештај од страна на КО (контролниот одбор)

9. Извештај од страна на СО (советодавниот одбор, „Судот На Честта“)

10. Отворена дискусија за сегашната состојба (Раководството одговара на прашањата од присутните)

// ПАУЗА 30 мин

11. Избор на претседател на Црковниот Управен Одбор (ЦУО) Секој присутен со гласачко право ќе се легитимира пред работното раководство. По утврденото присуство, тој добива гласачки лист и гласа тајно во кабина. Гласачкиот лист го става во гласачката кутија. По избројувањето на дадените гласачки листови (јавно пред сите присутни), работното раководство дава официјална изјава за изборот.

12. Пријавување на членови на трите одбори и нивно потврдување Пријавените кандидати се прифатени и потврдени од страна на собранието ако нема приговор.
Ако има приговор против некое пријавено лице ќе следи гласање.

13. Отворена дискусија за развој на МПЦО Св. Наум Охридски – Виена Новото раководство се претставува, ги прима и коментира предлозите од страна на присутните. Новото раководство во рок од една недела мора да одржи конститутивен состанок. Потоа треба да изработи програма за понатамошниот развој и да ја претстави пред членството.

14. Полагање усна и писмена заклетва на ново-избраниот претседател и на потврдените членови на трите одбори.

 • Во прилог ви доставуваме и пристапница – Која би требало секој еден македонец да ја потполни, пред се за евиденција и подобра комуникација за споделување на информациите поврзани со нас.
  >>> ПРЕЗЕТЕМЕ ЈА ПРИСТАПНИЦАТА ТУКА! < <<

cropped-1391453_662525073778178_247535175_n1.jpg

Црковен Управен Одбор на
МПЦО Св. Наум Охридски Виена

ФЕРУС, АДРИЈАНА-КЕШ И БЛАГОЈА ГРУЕВСКИ ВО ВИЕНА

Share Button

Почитувани пријатели,

срдечно Ве покануваме во сабота, 10.10.2014 год. од 19:00 час. на одлична и незаборавна забава, сите заедно да го прославиме денот на народното востание во Македонија 11 Октомври 1941 година.

Оваа прослава ќе биде посебна бидејќи ќе имаме чест да не забавуваат наши тројца познати естрадени уметници,

° Фолк-пејачката Адријана Ацевска – Кеш

° Фолк-пејачот Благоја Груевски

° Кралот на ромската музика, , виртуозот на саксофон Ферус Мустафов

и добро позантиот Да-Ди Бенд

IMG_3537

Покрај загарантираната забава, за љубителите на добрата кујна ќе се погриживме да има покрај ладните појалоци и скара cо врвни скараџии.

►►► Каде: – Siemenststrasse 26, 1210 Wien
►►► Кога: – 10.10.2015 год. од 19:00 час.
►►► Колку: – Влез: 15,- Еур.

Картите за седење се пуштени во продажба и се нумерирани во ограничен број, се продаваат во просторите на МПЦО „Свети Наум Охридски“ Виена на, Siemenststrasse 26, 1210 Wien

Информации и резервации:


► Љупчо Д. +43 (0)6765581805
► Златко Н. +43 (0)6763475992
► Роберт П. +43 (0)676879935078

п.с. КУПЕТЕ НАВРЕМЕ КАРТИ И РАЗЕРВИРАЈТЕ СИ МЕСТО!НЕКА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКОТ!
11

◦.¸¸.◦ † ВЕЛИГДЕН 2015 ◦.¸¸. ◦

Share Button

.
Почитувани верници, драги Браќа и Сестри возљубени во Бога!

Сакаме да Ве информираме за велигденските активности во нашата црковна општина – ве молиме оваа информација да ја споделите со сите ваши пријатели!

Нашите врати се отворени за секого кој што доаѓа со добра намера во срцето и сака заедно со нас да ги слави православните празници, кој што сака заедно со нас да се помоли на Бога, кој што сака заедно со нас да ја негува македонската култура, кој што сака заедно со нас да ја изгради и развива македонската општина во Виена и заедно со нас да придонесе за развитокот на македонските општини низ цела Австрија!

† ВЕЛИГДЕН 2015

Во пресрет на најголемиот христијански празник Велигден – Воскресението Христово!

Ве покануваме сите вас да ја збогатите Велигденската прослава со вашето ценето присуство! Да ја ислушаме достојно Светата Воскресна Литургија и во еден глас да го повикаме радосното „Христос Воскресе!“.

 • Со голема радост исто така го очекуваме со нас од Велики Четврток со нас да биде и нашиот Владика, Негово Високопреосвештенство Митрополит Европски Господин Пимен!
 • Распоред на Велигденските Богослужби:

  Четврток, 09.04.2015,
  *Велики Четврток: од 10:00 час. Света Божествена Литургија
  – 19:00 час. Света Богослужба, со читање на 12 страдални евангелија со изнесување на Св. Крст – Распјатие од Светиот Олтар

  Петок, 10.04.2015,
  * Велики Петок: од 10:00 час. Царски Часови со Вечерна Богослужба и изнесување на Св. Плаштаница
  – Преку целиот ден црквата ќе биде отворена за да можеме да се поклониме.

  – од 19:00 час. Света Богослужба, Оплакување со литија околу црквата со Св. Плаштаница и Погребение Христово.

  Сабота, 11.04.2015,
  * Велика Сабота: од 23:00 час. Полноќна Велигденска Богослужба со литија околу црквата и света Литургија за Велигден – Христово Воскресение!

  Недела, 12.04.2015,
  * ВЕЛИГДЕН: од 10:00 час. Света Архиерејска Литургија, Второ Воскресение со СВЕТА ПРИЧЕСТ

 • После Богослужбата се продолжува со музичка програма и заеднички пикник со скара.
 • Понеделник, 13.04.2015,
  * ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО ВЕЛИГДЕН – ВТОР ДЕН од 10:00 час. Света Божествена Литургија

  Недела, 19.04.2015,
  *ТОМИНА(Недела на св. ап. Тома) Упокоение на Свети Методиј Солунски од 10:00 час. Света Божествена Литургија

 • По повод ВЕЛИГДЕН во Недела 12.04.2015 г. со почеток од 13:00 час.,
  МПЦО „Св.Наум Охридски“ Виена ќе организира и ВЕЛИГДЕНСКА ПРОСЛАВА.
 • • Чест ќе имаме да не забавува групата „Дади Бенд“ заедно со ОЛИВЕР ЛОЗАНОСКИ.

  11077423_10153135346791215_970553375_n

  За повеќе информации Отец Валентин ќе е достапен на моб.: 0680/2260404

  2

  АНЕТА И ГРУПА МОЛИКА ВО ВИЕНА

  Share Button

  Почитувани, пријатна чест и посебно задоволство ни е да Ве поканиме на одлична и незаборавна забава со македонската Витни Хјустон, пејачката Анета Мицевска и групата „Молика“!!!

  ПЕТОК, 17.04.20015 год. со почеток од 20 часот

  aneta

  > Влез: 15,- <

  Картите за седење се пуштени во продажба и се нумерирани во ограничен број, се продаваат во просторите на МПЦО „Свети Наум Охридски“ Виена на Siemenststrasse 26, 1210 Wien

  п.с. КУПЕТЕ НАВРЕМЕ КАРТИ И РАЗЕРВИРАЈТЕ СИ МЕСТО!

  11050121_795397930540558_7935097312511551436_n

  Информации и резервации:

  Љупчо Д. +43 (0)676828810000

  Златко Н. +43 (0)6763475992

  Роберт П. +43 (0)676879935078

  Тодорова сабота и Недела на Православие

  Share Button

  Почитувани Верници нека Ви се лесни Постите,
  сакаме да ве информираме дека Отецот Валентин ќе служи Богослужби во САБОТА и НЕДЕЛА со почеток од 10:00 часот.

  Сабота,28.02.2015 г. – ТОДОРОВА САБОТА,
  28 февруари е првата сабота од светата Четириесетница на Великиот пост која е посветена на споменот на свети Теодор Тирон и преславното чудо со коливото – варена пченица, по тој повод ќе се отслужи Света Божествена Литургија во црквата “Св. Наум Охридски„ во Виена со почеток во 10:00 часот.

  1

  Недела, 01.03.2015 г. -НЕДЕЛА НА ПРАВОСЛАВИЕ,
  првата недела од Великиот Пост е посветена на православната победа или издигнувањето на светите и чесни икони во судирот против иконоборците.

  2

  „Иконите беа непристојно исфрлени; Се радувам гледајќи го враќањето на нивното пристојно почитување“.
  1 март НЕДЕЛА НА ПРАВОСЛАВИЕТО, во црквата во Виена
  ќе се отслужи Света Василиева Литургија со почеток во 10:00ч.
  Со вера и надеж во Христа.

  Од 12:00 час. – ГОДИШНО ЧЛЕНСКО СОБРАНИЕ !!!

  Со почит,
  ЦУО на МПЦО „Св.Наум Охридски“ Виена