Share Button

Од одржаното годишно собрание на МПЦО ,,Св.Наум Охридски,, Siemensstrasse 26 1210 Wien , на ден 25.03.2012 година во 12.30 часот. На собранието беа присутни околу 60-на членови. : За дневен ред е доставен додатен лист до сите присутни во случај да има измени на дневниот ред ќе се допишат накнадно. Досегашниот претседател г. Димче Лазовски го прочита предлог дневениот ред составен од У.О. кој едногласно се прифати од присутните членови. 1 Претседателот Димче Лазовски го отвори годишното собрание. 2 Избор на работно претседателство кое ќе го води годишното собрание: – За претседател предложен и избран Љупчо Домазетовски – Записничари: Борис Лозановски и Роберт Петрески –Read More →

Share Button

Преполната сала на македонската културна заедница во Виена, со убаво расположение и добра забава до утринските часови Новица Василевски ги забавуваше присутните 300ини гости по повод „8ми Март, денот на жената“ со неговите препознатливи хитови. Убавото расположение беше зачинето со македонски ора и песни, а се бараше и место повеќе за седење. За жал салата беше премала за сите но сепак се покажа добро волја и никој не беше вратен. Полека но сигурно салата, просториите и црквата на “siemensstrasse 26“ стануваат препознатливо место и собиралиште на македонците во Виена, кои се повеќе и повеќе ги гледаат и сакаат како свои , такаречено еден вид семакедонсоRead More →

Share Button

Македонската православна црковна општина -МПСО „Св.Наум Охридски“ од Виена стана сопственик на 1400м2 земјиште со 2 објекти кое се наоѓа во центарот на австриската престолнина, пренесува „Ohridnews“. Црковното земјиште МПЦО „Св.Наум Охридски“ го купи неодамна од диоцезата за сума од 400.000 евра. Одлуката за купување на земјиштето едногласно била донесена на годишното Собрание што се одржа на 21.03.2009, на кое било договорено овој имот да биде купен со доброволни прилози кои ќе бидат донирани од сите македонци кои живеат и работат во Австрија. „Оваа иницијатива за купување на црковен имот е покрената уште во 1998 година кога не успеавме да ја реализираме замислата поради ветотоRead More →

Share Button

Доделени 200.000 ГМ за семејствата на загинатите бранители Во Архиепископијата на Македонската православна црква (МПЦ) завчера им беше доделена помош од околу 200.000 ГМ на семејствата на 39 загинати припадници на македонските безбедносни сили. Донацијата е доделена од Светскиот македонски конгрес и делегации на македонските заедници од Виена, Торонто и од Перт. По доделувањето на помошта, во соборниот храм “Свети Климент Охридски” беше одржана панихида во чест на загинатите припадници на македонските безбедносни сили. – Сакам да им се заблагодарам на нашинците што дојдоа од Виена, Торонто и од Перт и им доделија помош на семејствата на загинатите припадници на македонските безбедносни сили. Тие наRead More →